08/04/2010

Γκαστρωμένες ώρες

Οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων δεν έχουν προηγούμενο, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερο και δυσβάσταχτο δανεισμό για τη χώρα μας.

Παρακολουθώντας την αποψινή διεθνή ειδησεογραφία βλέπω ότι το spread των 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε απόψε αργά στο ιστορικό υψηλό των 456 μονάδων βάσης και η απόδοση τους στο 7,50%! Το ανησυχητικό είναι ότι το spread για το διετές ομόλογο φθάνει στις 587 μονάδες (8,9%) και για το πενταετές στις 481 μονάδες.

Αφορμή, μεταξύ άλλων, για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας των spread θεωρείται δημοσίευμα των Financial Times, που κάνει λόγο για μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων στο εξωτερικό, εμφανίζοντας έτσι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να "αιμορραγεί".

Προφανώς οι αγορές προεξοφλούν την προσφυγή μας στο ΔΝΤ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Αναρωτιέμαι τι είδους χοντρά όχι μόνο κερδοσκοπικά αλλά και γεωπολιτικά παιχνίδια παίζονται με αφορμή το ελληνικό χρέος που δεν είναι παρά μια παρονυχίδα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Δύσκολοι καιροί αδέλφια, γκαστρωμένοι και επικίνδυνοι. Που δεν ξέρουμε τι θα γεννήσουν. Και όχι μόνο για την Ελλάδα.

Θα τα πούμε.

4 comments:

Σίσσυ said...

Γιατί αναρωτιέσαι Νίκο μου; Εσύ δεν είχες γράψει παλιότερα ότι η Ε.Ε. δεξιοκρατείται -σε σημείο φασιστικό-. Είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα με κυβέρνηση Παπανδρέου ενώ λίγο πριν κανείς δεν ασχολιόταν μαζί μας; Και βέβαια η οικονομική μας κατάσταση δεν είναι χειρότερη από άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη. Εμείς όμως είμαστε στο στόχαστρο και είναι σαφές, εκτός από τα παραπάνω το γιατι: Ας μην ξεχνάμε τις γεωπολιτικοοικονομικοτουριστικές διαφορές μας με διάφορους γειτόνους -ονόματα δεν λέμε-. Δες πώς υποθέχθηκε η Merkel τον Ερντογάν! Δες τι γίνεται με το Σκοπιανό! Δες τι γίνεται με το Κυπριακό! Ευκαιρία δεν είναι για τους "φίλους" μας ευρωπαίους να τα τακτοποιήσουν κι αυτά; Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα γιατί και φαντάζομαι ότι εσύ που ζεις στο κέντρο των γεγονότων τα ξέρεις καλύτερα. Φιλιά

Σίσσυ said...

Και βέβαια, ξέχασα πριν να το γράψω, τώρα που μας ελέγχει το ΔΝΤ, αποκαλύπτεται πόσα φάγανε οι "έξυπνοι ελληνάρες" από τις επιδοτήσεις. Και το κυριότερο, αλλά άσχετο με τα προηγούμενα, που με κάνει έξαλλη είναι πόσοι τακτοποίησαν τα λεφτουδάκια τους έξω από τη χώρα και κυρίως στην Κύπρο! Αλήθεια τώρα που λέω Κύπρο, αυτοί γιατί δεν μας βοηθάνε; Ή γίνεται και δεν το ξέρω; Γιατί αυτό που έχω μάθει είναι ότι δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα!

Σίσσυ said...

Και με την ευκαιρία να χαίρεστε την υπέροχη κόρη σας!

Chris said...

Η απαντήσεις μου στο....επόμενο άρθρο πολυ σύντομα.
Γρηγορείτε και προσεύχεστε.