01/02/2012

Περαίωση τρίτου τύπου

Στο τελευταίο βιβλίο του Μάρκαρη με τον τίτλο «Περαίωση» , κάποιος , στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης, αρχίζει να δολοφονεί φοροφυγάδες και διάφορα λαμόγια (γιατρούς, καθηγητές, συνδικαλιστές, ....) με κώνιο ή με βέλη και αφήνει τα πτώματα σε αρχαιολογικούς χώρους. Άμεσος ο συμβολισμός του «που μας καταντήσατε νεοέλληνες».

Στα προειδοποιητικά σημειώματα που στέλνει στα υποψήφια θύματά του μέσω διαδικτύου υπογράφει ως ο εθνικός φοροεισπράχτορας. Αφού τους βγάλει τα άπλυτα στη φόρα (που τη βρήκες τη βίλα, τα οφσόρ, το εξοχικό , κλπ, ξέρετε σεις δα τώρα) τους ζητά να πληρώσουν ένα χοντρό ποσό στην εφορία. Όποιος δεν το κάνει πάει καλιά του. Κάποιοι από φόβο αρχίζουν να τα σκάνε χωρις δεύτερη κουβέντα.

Το θέμα βγαίνει στα κανάλια και ο εθνικός φοροεισπράχτορας γίνεται λαϊκός ήρως. Στο τέλος ο αστυνόμος Χαρίτος με την γνωστή του ταχτική και ενδιαφέρουσα πλοκή (διαβάστε το) συλλάμβάνει τον δολοφόνο. Ένας διανοούμενος που έχει δεινοπαθήσει από την ελληνική γραφειομαφία (του φάγανε τις καινοτομικές του ιδέες προς ίδιον όφελος) αγαναχτεί και αντί να πάει στο Σύνταγμα βρίσκει πιο χειροπιαστά μέσα (μπλακ αυτό!)

Ωραία η ιδέα αλλά το τέλος κοινότυπο. Εγώ θα το τελείωνα αλλιώς.

Όταν ο Χαρίτος πάει να τον συλλάβει, βρίσκει μπροστά και μέσα στο σπίτι του φοροεισπράχτορα τα κανάλια. Ο ίδιος δίνει συνέντευξη τύπου όπου ανακοινώνει τη δημιουργία του κόμματος «ο λαϊκός εκδικητής» και αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη όπως έγινε για το Βατοπέδι, τη Ζήμενς και άλλα εγκλήματα. Ζητά δε να τον κρίνει ο λαός ή άντε και καμιά εξεταστική επιτροπή στην επόμενη Βουλή.
Χι,χι, χι, χι.

No comments: