21/02/2012

Έφτασε επιτέλους η ώρα να πάμε μπρός - πίσω

Δυστυχώς η ιστορία που υπόβοσκε δεκαετίες και βγήκε στην επιφάνεια το 2010 είναι ιστορία 20έτιας είτε έτσι το δεις είτε αλλιώς.

Η νέα συμφωνία στις Βρυξέλλες και το Μνημόνιο ΙΙ δεν είναι ούτε θρίαμβος ούτε καταστροφή. Είναι ένα βήμα , ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο, σε μια διαδικασία που κανείς δεν ξέρει που θα βγάλει. Ούτε οι ίδιοι που την έφτιαξαν φυσικά ούτε αυτοί που δεν την θέλουν. Μη σας εξαπατούν οι μαθητευμομενοι μάγοι. Ο βιολογικός (ζωϊκός) μας εγκέφαλος δεν έχει προοπτική. Γι'αυτό και δεν γνωρίζει ούτε συλλογίζεται τον θάνατο. Αυτά είναι δουλείές της λογικής. Λειτουργεί για το παρόν και την επόμενη ακριβώς στιγμή. Κλασσική απόδειξη τα ζώα που κηνυγημένα από την φωτιά πέφτουν στο γκρεμό για να σωθούν.

Στη σωτηρία, στη χρεοκοπία, στη μετριότητα, στην ανάπτυξη, στο χάος, στο σοσιαλισμό, στην ανομία, στην ευτυχία , στην αναρχία, στα υπερκέρδη, στην επανάσταση, στη χούντα, στην ανισότητα, στην εθνική διάλυση στην….. ο καθείς λέει την συλλογική του φαντασίωση και φοβία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι . Για όλους είναι ή "Τώρα ή Ποτέ", φυσικά, το σύνθημα πασπαρτού. Και όλοι , φυσικά ξέρουν την μία και μοναδική αλήθεια ενώ όλοι οι άλλοι είναι ηλίθιοι που δεν τη βλέπουν.

Άσε δε για τις αιτίες του κακού . Μπαρουφολογία μεσαιωνική,σκοταδιστική και ύποπτη. Και από σοβαρούς θα νόμιζες ανθρώπους. (και από κοντά ο αγηπημένος μου Μίκης που έχει αλλάξει 3-4 θεωρίες μέχρι τώρα για τις αιτίες) .

Καθόλου φαντασίωση όμως δεν είναι το παρόν. Οι φτωχοί, οι πεινασμένοι,οι άνεργοι, οι άστεγοι, τα λουκέτα στα μαγαζιά. Θλίψη απέραντη οι ιστορίες που ακούω. Τραγωδίες στη διπλανή πόρτα.

Μόνο η εκκλησία,κάποιοι εθελοντές και ΜΚΟ προσπαθούν. Άντε και οι ΟΤΑ.

Το κράτος υποτυπωδώς κλείνει τα μάτια για να μην το βλέπει. Το παρόν είναι το παιδί του αμαρτωλού παρελθόντος του και δεν το θέλει. Τα κόμματα εξουσίας ρίχνουν ματιές συμπόνιας αλλά ένεκα η… κρίσις , σου λένε και ξεμπέρδεψαν. Η αριστερά είτε πουλάει επανάσταση ( είναι καλό προσάναμμα αλλά …πασοκοβρεμένο ) είτε μαζεύει ψηφαλάκια είτε εξασκείται στην ψυχοθεραπεία του δρόμου. Δεν θα μορούσε να κινητοποιήσει τους μηχανισμούς και τους ανθρώπους της σε δίχτυα αλληλεγγύης αντί για τόσες διαδηλώσεις? (που είναι και ξεπερασμένο μέσο διαμαρτυρίας)

Στη γωνιά όμως παραμονεύουν οι μαυραγορίτες. Κια πιο πέρα η Oxfam ετοιμάζει σχέδια για ανθρωπιστική βοήθεια. Ίσως και αερογέφυρα για ρίψη τροφίμων από ελικόπτερα.

Αυτό του Τσίπρα (που φαίνεται ότι έχει χάσει την αυτοκυριαρχία του) για τους "μη Έλληνες" φέρνει αυτόματα στο νου των παλαιότερων τη φράση της Φρειδερίκης για τους κουμουνιστές μιάσματα και το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων.

No comments: