25/02/2012

Νέες κοινωνικές οργανώσεις για τους πολλούς

Έχω γράψει και υποστηρίξει την ανάγκη για αυτο-οργάνωση (και διεθνισμό) της κοινωνίας προ α-Mνημονίων χρόνων. Πολύ πριν αρχίσει η οικονομική κρίση . Τότε που κάποιοι βλέπαμε την κρίση την ηθική, την πολιτισμική, την πολιτική και υποψιαζόμασταν αυτό που ερχόταν.

Στην αυτο-οργάνωση οι πολίτες υποκαθιστούν τους θεσμούς που κατέρρεουν και δημιουργούν δίχτυα αλληλοϋποστήριξης. Και να που τον τελευταίο καιρό ξεφυτρώνουν πρωτοβουλίες σαν τα μανιτάρια. Μπράβο! Φίλοι μου έστειλαν μια ολόκληρη λίστα απο οργανωσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα την κοινωνικής ζωής. Υπάρχουν ορισμένες σοβαρές , κύρια γύρω απο μη κρατικούς θεσμούς όπως η εκκλησία ή κάποιες διεθνείς οργανώσεις γιατρών, κλπ. κλασσικού αντικειμένου. Άλλες πρωτοβουλίες, αν και με πολύ ενδιαφέροντα θέματα και προχωρημένες θεωρήσεις παραμένουν στο επίπεδο των φοιτητών και μάλλον .....μονομελείς. Μια πρωτοβουλία που μου άρεσε είναι και αυτή των κατοίκων της περιοχής Νέος Κόσμος κλικ εδώ

Αυτό όμως που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα από την ίδια την κοινωνία των πολιτών με την κατάργηση των μεσαζόντων έχει πολύ ενδιαφέρον και προοπτική. Το παράδειγμα της Κατερίνης το ακολουθούν πλέον και στον Βόλο οι πολίτες αγοράζοντας απευθείας πατάτες από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου σε συμφέρουσες τιμές, 2,5 ευρώ το σακί των 10 κιλών. Πρόκειται για δράση που βοηθά και τους καταναλωτές αλλά και τους παραγωγούς αφού η σοδειά τους θα σάπιζε στις αποθήκες αδιάθετη… Μια κίνηση που μπορεί να βοηθήσει μεγάλες αστικές μάζες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ασχοληθούν μα αυτοκαλλιέργειες, κολχόζ, κοινόβια και κολεκτίβες.

Θα μπορούσε να επεκταθεί η κίνηση και σε άλλα προϊόντα διαρκείας και ίσως και σε υπηρεσίες. Στο Βέλγιο υπάρχουν δίχτυα ανέργων που δουλεύουν για τους.... άνεργους.
Υπάρχουν, βέβαια, τα εμπορικά δίχτυα ηλεκτρονικής αγοράς αλλά δεν είναι ούτε φτηνά ούτε έχουν την ίδια κοινωνική αξία αφού δεν παρακάμπτουν τους μεσάζοντες και τα σουπερμάρκετ.

Ποιος μπορεί να φτιάξει την ηλεκτρονική ελεύθερη αγορά και τους κώδικες δεοντολογίας που θα πρέπει να την συνοδεύουν (φτηνές οι πατάτες αλλά όχι να μας πουλάνε και σάπια ούτε καλυμένο μαρκετιν). Ουσιαστική πράξη ενάντια στην λαίλαπα των σουπερμάρκετ που ρήμαξαν τους μικροεμπόρους και τα παραδοσιακά μαγαζάκια.

Να μια ιδέα για όσους λένε ότι μας νοιάζονται (η εκκλησία? η Αριστερά?) Υπάρχουν πράματα που μπορεί να κάνει κανείς χωρίς απαραίτητα να είναι στην εξουσία. Έτσι δεν έχει δείξει η ιστορία?

No comments: