27/03/2012

Ζήτημα αξιοπιστίας


Όπως έγραφα και  στην μακροσκελήν  πλην μεστή νοημάτων επιστολήν μου προς τον Ευάγγελον είναι άλλο πράμα να προκηρυχτούν οι  εκλογές, άλλο πράμα  το να γίνουν εκλογές και άααλλοο πράμα να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. 

Η διεξαγωγή εκλογών και η ενότητα της Αριστεράς είναι σήμερα δύο  από τα τέσσερα  θεμέλια του στρατηγικού πολιτικού σχεδιασμού όλων των πλευρών και παρατάξεων από την άκρα δεξιά ως  τους αντιεξουσιαστές  (τα άλλα δυο θεμέλια είναι η ενοτητα/διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τα "χοντρά παιχνίδια" με τους μετανάστες)

Έχω την εντύπωση ότι τις εκλογές εκτός από την ακροδεξιά  θα πρέπει να τις φοβούνται πολλοί  , άσχετο από το τι λένε στα παράθυρα και στους οπαδούς τους. Διότι είναι α π ρ ό β λ ε π τ ες. Και ότι είναι απρόβλεπτο στον κυνισμό της  πολιτικής  ξορκίζεται   Για τους μνημονιακούς το πράμα είναι σαφές . Αν δεν κλάψουν μανούλες τουλάχιστον θα κλάψουν άλλα μέλη της οικογένειας τους..
  
Για τους αντιμνημονιακούς οι εκλογές  μπορεί να  εκτονώσουν  το κλίμα και να νομιμοποιήσουν καταστάσεις  οπότε πολλά συνθήματα του σήμερα θα πέσουν σε αχρηστία. Γενικώς ξεφούσκωμα.
Έχουν αρχίσει , λοιπόν, κάτι σημάδια για  exit strategies ή αλλιώς διαχείρισης της μη προβλεψιμότητας για να μην πω φόβου αποτυχίας . Ένα τέτοιο σημάδι είναι το επιχείρημα για μια προετοιμαζόμενη  βία και νοθεία αλλά είναι  ανάξιο σχολιασμού τη σήμερον ημέραν.

Το άλλο , όμως, περί καλπονοθευτικού εκλογικού συστήματος έχει σοβαρή βάση και αξίζει σχολιασμού.  Τι λέει δηλαδή.  Ότι με τον εκλογικό νόμο οι φιλομνημονιακές δυνάμεις μπορεί να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή χωρίς να έχουν το 50% των ψήφων. Λογικότατο επιχείρημα.

Όμως  η λογική  απάντηση βγαίνει εξίσου  αβίαστα .  Το πρώτο κόμμα  με το 36%  κάνει  κυβέρνηση. Με τα τωρινά δεδομένα τα τρία κομμάτια της παραδοσιακής αριστερά και τους  Πράσινους το ξεπερνάνε. Αν γίνουν ένα? Δεν γίνεται? Άμα δεν γίνεται τώρα γιατί να γίνεται μετά? Εκτός αν φοβούνται μη  τους πουν  " σωσίβιο του συστήματος" οι ακόμα πιο αριστεροί..

 Το "ή τώρα ή ποτέ" και  το "ή εμείς ή αυτοί" που ακούγονται  και γράφονται  ζητούν  πραγμάτωση. Διαφορετικά το άκουσμα τους μετεκλογικά θα προκαλεί σήκωμα  φρυδιών  και ρούφηγμα μύτης.

No comments: