10/05/2011

Biutiful κόσμος

Είχα πολλά χρόνια να βγω από τον κινηματογράφο…… έρποντας. Τέτοιο βάρος και κατάθλιψη,  λέμε. Θυμήθηκα τον παλιό, καλό καιρό ( για μας τους γέρους ) της Αλκυονίδας και του Στούντιο.

Στο Biutiful του Γκονζάλες Ινιαρίτου ( με έναν ε κ π λ η κ τ ι κ ό  Javier Bardem) βλέπεις το "όπου φτωχός και η μοίρα του"  ή τον άλλο κόσμο, που λέγαμε, που κυκλοφορεί μέσα στον δικό μας κόσμο, στις δικές μας πόλεις στους δικούς μας δρόμους . Τον λένε περιθώριο ή λούμπεν ή υπόκοσμο, underground  ή Τέταρτο Κόσμο. Τον βλέπεις μόνο όταν πέσεις ( ή πέσει αυτός) κατά σύμπτωση πάνω του  ή πας ψάχνοντας  την αγύρτικη μεριά της συνείδησής σου.

Βαρκελώνη σήμερα. Χαώδης μεγαλούπολη. Για όσους την ξέρουν καταλαβαίνουν καλύτερα .
Ο τύπος,  πρώην εξαρτημένος , χωρισμένος ζει με τα δυο μικρά  παιδιά του μέσα στη μιζέρια.  Βγάζει το ψωμί του κάνοντας  τον μεσάζοντα μεταξύ  αστυνομικών που λαδώνονται   και δυο ομοφυλόφιλων κινέζων που εκμεταλλεύονται συμπατριώτες τους και Αφρικανούς  κάνοντας λαθρεμπόριο. Παράλληλα, μιλάει και με τους πεθαμένους στα νεκροτομεία για κάποια μικρή αμοιβή, φυσικά. Πιο κάτω και από αυτόν, είναι η πρώην γυναίκα του που τον διεκδικεί και διεκδικεί και τα παιδιά,  εξαρτημένη και πουτάνα,  μπαινοβγαίνει σε κλινικές για ψυχοθεραπείες. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά,  του λένε και ότι έχει λίγους μήνες ζωής λόγω καρκίνου.  Γενικά , έχει όλα τα κακά της μοίρας του σε ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο! Και όμως υπάρχουν και κάποιοι ακόμα πιο κάτω! Οι μετανάστες τους οποίους εκμεταλλεύεται! Και μέσα σε αυτούς οι πιο κάτω και οι ακόμα πιο κάτω και….. η μιζέρια και η δυστυχία δεν έχουν πάτο.

Υπερβολή, θα πείτε, στο να συμβούν όοοολα αυτά σε έναν μόνον άνθρωπο. Ναι,  αλλά όχι μακριά από την άθλια πραγματικότητα των μεταναστών, της φτώχιας, των ναρκωτικών,  της τρέλας , των άστεγων, της απελπισίας, της αρρώστιας και του θανάτου.

Και , δυστυχώς, ο κόσμος αυτός πληθαίνει σε όλες τις μεγαλουπόλεις. Όλο και πιο πολλοί γίνονται αυτοί που είναι τόσο φτωχοί όσο και στον  Τρίτο Κόσμο αλλά που "ζούνε" μέσα στον Πρώτο, αν σας αρέσει αυτού του τύπου η αριθμητική.  Απολιτικοί στην πλειοψηφία τους. κοιτάζουν   από απέξω τους απο μέσα χωρίς να  διεκδικούν , αλλά αγωνίζονται  να επιβιώσουν χωρίς κανόνες αστικής ηθικής.  Δεν διεκδικούν, ναι ακόμα,  αλλά μπορεί  να  γίνουν προσάναμμα ή και το φυτίλι για μια κοινωνική έκκρηξη. Ποιος ξέρει?  Σίγουρα όμως έχουν γίνει ήδη η απειλή που δεν μας αφήνει  να χαρούμε τα λεφτά μας  και την ησυχία μας, εμάς που προφανώς δεν πρόκειται να μας συμβούν τέτοια πράματα , Θεός φυλάξοι , κύριε Καρατζαφέρη.

Όσοι  αντέχουν ας  δουν το φιλμ ή έστω το....... τρέιλερ.



BIUTIFUL : BANDE-ANNONCE VOST HD par baryla

No comments: