25/05/2011

Το μολότωφ της Μαρίας

Η Μαρία  Δαμανάκη μόλις έβγαλε ανακοίνωση :

"Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του.  Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά:

Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή.
Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες".

Η Επιτροπή (που επιμένει στην συναίνεση) φυσικά  και η Αθήνα το διέψευσαν.

Θα μπορούσε να είναι  γκάφα (ήδη με πήραν φίλοι για να βγάλουν τα λεφτά τους έξω) ή το πιθανότερο , μια πολύ ψηλά σχεδιασμένη κίνηση βοήθειας προς τον Παπανδρέου για την επίτευξη συναίνεσης ? Αν είναι έτσι  θα πρέπει να έχουμε εσωτερικές εξελίξεις αύριο κιόλας διαφορετικά θα γίνει μπούμερανγκ.

Μια  έξοδος από το ευρώ (αν γίνει) εκτός από τεχνικά δύσκολη ,  θα συνοδεύεται και από μπλοκάρισμα των καταθέσεων, στάση πληρωμών προς τα έξω αλλά και προς τα μέσα για ένα απροσδιόριστο διάστημα και με μια συνέχεια που…. δεν θέλω να πω τι σκέφτομαι.

Η κατάσταση είναι επιεικώς τραγική. Όσοι είδαν τη φάτσα του Παπακωνσταντίνου  όταν βγήκε από το τελευταίο Εκοφίν κατάλαβαν τι είχε γίνει μέσα. Οι βόρειοι μας φωνάζουν ψεύτες και οι νότιοι ότι τους παρασύρουμε πιο κάτω.  Φαίνεται ότι κανείς δεν θέλει να μας δώσει  άλλα λεφτά και η πτώχευση μας τους έρχεται  φτηνότερα από το να μας δανείζουν .
Δεν συνδέουν όμως απαραίτητα την πτώχευση με έξοδο από το ευρώ. Εκτός αν δεν γίνεται αλλιώς για μας  τους ίδιους.

Χοντρά και περίπλοκα , πολύ περίπλοκα παιχνίδια παίζονται στην Ελλάδα,  στην Ευρώπη και διεθνώς που κανείς, μα κανείς,  δεν ξέρει που , πως και πότε θα τελειώσουν. Στου κασίδη το κεφάλι , φυσικά


No comments: