31/12/2011

St. Feuillien όπως λέμε Άγιος Βασίλης έρχεται



Το Βέλγιο παράγει τις καλύτερες μπύρες στον κόσμο με μια ποικιλία γύρω στις  1131 μάρκες και είδη.
Μπύρες ξανθιές, μπύρες μελαχρινές, μπύρες κόκκινες και μπύρες καφέ.
Μπύρες  μονής , διπλής ή τριπλής ζύμωσης. Μπύρες φιλτραρισμένες διαυγείς  ή αφιλτράριστες θολές.
Μπύρες από κριθάρι ή από λυκίσκο

Μπύρες βιομηχανικής παραγωγής ή μπύρες μοναστηριακές (αυτές είναι θεάρεστες δουλειές πατέρα Εφραίμ που σε ανεβάζουν  στην αναζήτηση του υπέρτατου  και όχι οι ανταλλαγές)

Από τις 1131 μπύρες έχω δοκιμασει , άντε να πούμε τις 100.  Μας μενουν άλλες 1031. Αν αρχίσω να δοκιμάζω  από μια μπύρα κάθε μέρα που θα είμαι στο Βέλγιο στον ένα χρόνο θα έχω πιεί 270 μπύρες αν υπολογίσω ότι 9 μήνες είμαι στο Βέλγιο και τους υπόλοιπους  3 εκτός.

Αυτό σημαίνει ότι σε 3 με 4 χρόνια θα τις έχω τελειώσει ακόμα και αν έχουν βγει καινούριες στο μεταξύ. Μετά  θα αρχίσω την επανάληψη.  Και όπως μου λεγε και η μανούλα μου όταν ήμουν παιδί « μια μπύρα την ημέρα , τον γιατρό τον κάνει πέρα» (νομίζω για μήλο το έλεγε αλλά μπορεί και να κάνω  λάθος).  Και μην ξεχνάτε την παλιά σοφή  συνταγή  «το αλκοόλ φεύγει με αλκοόλ» . Αν κάποια από αυτές τις κοινωνικές σας μέρες πιείτε εκτος από μπύρες  και τ’ αντερά σας και ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και το μυαλό σας  κουνιέται σαν μελάτο αυγό  τότε μια είναι η θεραπεία. Μια μπύρα πρωί πρωί . Ούτε καφέδες,  ούτε τίποτα.

Αυτοί είναι οι στόχοι μου για την νέα χρονιά. Στόχοι απλοί, ευχάριστοι ,  ανυψωτικοί που η υλοποίησή τους εξαρτάται μόνο από  μένα και τα μοναστήρια και όχι από την οικογένεια, τους φίλους,  την κοινωνία ,  την πολιτική, τους  Μερκοζύ, τον Γιώργο,  το ευρώ , τους δικαστικούς,  τους αγαναχτισμένους  και όσα,  όσους και όσες με απογοήτευσαν τη χρονιά που φεύγει.
.
Και όπως το αλκοόλ φεύγει με αλκοόλ έτσι και το κακό μπορεί να φεύγει με το.... κακό. Η νεα χρονιά από πλευράς οικονομίας  προοιωνίζεται χειρότερη από αυτή που φεύγει.  Από κάποιο σημείο και ύστερα όμως, όταν το κακό γίνει πολυυυυύ κακό  οι άμυνές μας κάνουν  «κλίκ» και τα μέτρα και τα σταθμά μας αλλάζουν και το κακό δεν μας αγγίζει πια.

Με αυτή την αισιοαπαισιόδοξη σκέψη και με ένα  θλιμένο  τραγούδι της Πιαφ σε ρεμέϊκ απο την Ζαζ  σας εύχομαι ότι όπως και να είναι η νέα χρονιά εσείς να την βλέπετε όπως εσείς την θέλετε. Και αν δεν μπορείτε να την «δείτε ετσι»  εγώ θα είμαι παρών να σας προσκαλώ σε βράδια μαγικά , θεραπευτικά με μουσικές ταξιδιάρες και σε ατέρμονες συζητήσεις με μπύρες στην Place Jourdan .

Εν Abbaye de  St.Feuillien,
Ο Ηγούμενος

1 comment:

Anonymous said...

Νικόλα Καλή Χρονιά να έχουμε!
Ο Ξάδερφος!