02/05/2011

Το άλογο τραβάει το κάρο και όχι το ανάποδο

Με λίγα λόγια ο καθηγητής Μπαμπινιώτης με άρθρο του στο Βήμα  ισχυρίζεται ότι η κρίση της οικονομίας οφείλεται στην κρίση της παιδείας.  Εύκολα πέφτεις στην παγίδα της ιδεαλιστικής  και συντηρητικής προσέγγισης. Είμαστε, δηλαδή, αγράμματοι και αμόρφωτοι και φέραμε τη χώρα εκεί που την φέραμε. Αν φτιάξουμε την παιδεία μας , δηλαδή τα σχολεία μας , τα ΜΜΕ, την τέχνη, …..τότε θα φτιάξει και η κοινωνία και η οικονομία.

Εκτός από το ζήσε Μάη να φας τριφύλλι έχω να παρατηρήσω ως  υποστηριχτής της υλιστικής σχολής  ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι  κι ότι τελικά δεν κάνω ότι λες αλλά κάνω ότι κάνεις. 

Όταν από τον πόλεμο και ύστερα η άρχουσα τάξη της χώρας (οικονομική,  πολιτική και πνευματική)  έχει πέσει στο  βόλεμα με το εύκολο, γρήγορο και κατά κανόνα παρασιτικό χρήμα, χωρίς καμιά πρόβλεψη  για το αύριο και για το κοινωνικό  σύνολο περίμενες να φτιάξει παιδεία? Και πόσο οι πνευματικοί πατέρες αντέδρασαν ? Μάλλον βολεύτηκαν και λούφαξαν.

Αυτή η νοοτροπία έχει διαπεράσει όλα τα στρώματα τα σχολεία, τα ΜΜΕ, την τέχνη, κλπ  που κάνουν ότι κάνουν οι από πάνω και όχι ότι λέτε, κύριοι πατέρες .  Ότι αρπάξω και ότι βολευτώ. Και όσοι αντιστέκονται, με προσωπικό κόστος,  τους βγάζουν γραφικούς και περιθώριο.

Όσο συνεχίζει το ίδιο σύστημα ανέπαφο, κανείς δεν τιμωρείται , κανείς μεγάλος δεν πληρώνει τότε μην περιμένετε παιδεία όπως τη λέτε.  Αγοραία θα είναι και αυτή όπως και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής μας.

Το ζήτημα λοιπόν , κύριε καθηγητά, για να έχουμε αποτελέσματα δεν είναι πως θα αλλάξουμε την παιδεία μας αλλά πως θα αλλάξουμε το πολιτικό, οικονομικό και πνευματικό κατεστημένο που συνεχίζει απτόητο.

Μια πράξη που θα βοήθαγε απείρως περισσότερο από ένα άρθρο θα ήταν να ρίχνατε ένα χεστήριο στους κατέχοντες , να βγάζατε τα άπλυτα που ξέρετε στη φόρα και….. να πηγαίνατε σπίτι σας.

Τότε θα λέγαμε ότι όντως κάτι πάει να αλλάξει.

1 comment:

hsbhhvqwbqwhybvge said...

go die die