06/06/2011

Τι θέλει η πλατεία?

Δεν ξέρω τι θέλει όλη η πλατεία αλλά ξέρω με ποιους είμαι εγώ.


Ο φίλος Γιάννης είναι 60 και βάλε χρόνων. Γέννημα θρέμα νησιού περιουσία αγανακτεί γιατί πρέπει να πληρώνει φόρους και γιατί σταμάτησε η οικοδομή. Δεν πολυμιλάει παρά μόνο με όσους διαισθάνεται ότι μπορεί να διαθέτουν εξουσία.

Ο Κάρολος είναι 30 και μόνιμος έποικος εδώ και λίγα χρόνια του νησιού μετά από συνειδητή επιλογή . Μάχεται για το περιβαλλον, τα σκουπίδια και για ένα άλλο μοντέλο (πράσινης) ανάπτυξης. Οργανώνεται και συζητάει με τους φίλους του στην πλατεία.

Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις ποιος αγανακτεί γιατί τα πράματα αλλάζουν και ποιος γιατί δεν... αλλάζουν. Ποιο είναι το παλιό που φεύγει και ποιο το νέο που έρχεται.

Το έχω γράψει πολλές φορές και σε ανύποπτο χρόνο. Η στροφή στην κοινωνία είναι όχι μόνον πολιτική ανάγκη αλλά και αναπτυξιακή διέξοδος μακριά από νεοφιλελεύθερες λογικές.

Συμμετοχή της κοινωνίας για διαφάνεια και για πράσινη, πιο ανθρώπινη, ανάπτυξη είναι αυτό που μας πάει. Αν θέλει το υπο κατάρρευση πολιτικό σύστημα (που δημιούργησε και συγκάλυψε τα σκάνδαλα) να κάνει κάτι έστω και την τελευταία στιγμή για την υστεροφημία του ας κάνει τις αναγκαίες κινήσεις για να ανοίξει τον δρόμο. Ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και αν δεν ξέρουν  ας ακούσουν τους «άλλους». Κάποιους από αυτούς που τους αποκαλούν αγανακτησμένους.

No comments: