10/06/2011

Απεγνωσμένη αναζήτηση της αλήθειας

Με τρομάζουν πολλά απ' όσα διαβάζω και ακούω αυτές τις μέρες για την οικονομία, την κρίση και τις διεξόδους.

Συνωμοσίες παντός είδους  και  κρυφά χαρτιά : Ο Παπανδρέου μας έβαλε σκοπίμως στο ΔΝΤ, θα μας διώξουν από το ευρώ, μας έφεραν εδώ για να  αγοράσουν τα νησιά και τα ορυκτά μας, θεωρίες  Κίσινγκερ περί αφανισμού μας, κινέζοι που θα εξαγοράσουν τα χρέη μας, πετρέλαια στο Αιγαίο που θα μας ξελασπώσουν και ότι άλλο ακόμα πιο…….. προχωρημένο.

Σε εποχές κρίσης η φαντασία οργιάζει. Το πρωταρχικό σοκ το διαδέχεται η απόρριψη της πραγματικότητας. Ο καθένας λέει ότι του κατέβει και το διαδίχτυο το πολλαπλασιάζει. Μην τους ακούτε. Τα περισσότερα από όσα λέγονται  δεν αντέχουν στην παραμικρή λογική επεξεργασία. Έχουν εσωτερικές αντιφάσεις, λένε μισές αλήθειες,  δεν αναφέρουν ούτε καν τις πηγές τους. Μην τα καταπίνετε αμάσητα!!!

Αυτοί που τα προωθούν αν δεν είναι ανόητοι έχουν σκοπούς είτε ιδιοτελείς (αυτοπροβολής) είτε να συσκοτίσουν τον κοσμάκη και να περάσουν τις ανοησίες τους. Μας χαϊδεύουν τα αφτιά και μας αρέσει αφού αποκηρύσσουν τις ευθύνες μας, απομεινάρια κουσουριών ραγιαδισμού και ορθοδοξίας κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που προτείνουν λύσεις και δράσεις. Είτε περισπούδαστοι επώνυμοι στα κανάλια είτε ανώνυμοι στο πλήθος του Συντάγματος.  Λύσεις και δράσεις αριστερές,  δεξιές, κεντρώες,  αναρχικές, φασιστικές πού όμως εμπίπτουν στη σφαίρα της κοινωνιολογίας, της ψυχολογίας , της φιλοσοφίας αλλά σίγουρα όχι της πολιτικής. Μακριά νυχτωμένες από την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας και μακριά από την πολιτική ως τέχνης του εφικτού συσκοτίζουν και αυτές και αποπροσανατολίζουν.

Οι λύσεις του προβλήματος δεν είναι πολλές και σίγουρα δεν είναι εύκολες. Η κατανόηση της πραγματικότητας και η αναζήτηση της αλήθειας (ή των αληθειών, αν θέλετε) είναι το πρώτο βήμα για σωστές αποφάσεις και δράσεις προς την όποια κατεύθυνση. Είτε είσαι στη Βουλή είτε στο Σύνταγμα.

Μερικές μόνο ερωτήσεις.
-Πόσο εφικτή είναι μια ολική ή μερική στάση πληρωμών μέσα στη ζώνη του Ευρώ χωρίς την συγκατάθεση των εταίρων?
-Αν φύγει το Μνημόνιο θα σταματήσει και η υποχρέωσή μας για δημοσιονομική πειθαρχία όντας μέλη της Συνθήκης του Μάαστριχτ?
-Ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις  για τη χώρα αλλά και τον απλό πολίτη αν επιστρέφαμε στη δραχμή?
-Έχει πετρέλαια στο Αιγαίο?
-Τι γίνεται, σε άλλα πιο προχωρημένα κράτη,  με τον  κοινωνικό έλεγχο  του κράτους και τη συμμετοχή της κοινωνίας στο γίγνεσθαι?

Σε μια  συνεχή (και απεγνωσμένη πολλές φορές δυστυχώς)  προσπάθεια .αναζήτησης των αληθειών θέλω  να ζητήσω από τους φίλους που  έχουν γνώσεις και εμπειρία να ξεκινήσουμε αυτή την αναζήτηση παρέα. Να βάλουμε πρώτα απ' όλα τις σκέψεις μας σε τάξη,  να ξεσκαρτάρουμε την ομίχλη και να πούμε δυο κουβέντες νηφάλιες. 

Όποιος φίλος ενδιαφέρεται πραγματικά και ενεργητικά ας μου στείλει μέιλ ή ας μου γράψει στα σχόλια  

2 comments:

Anonymous said...

ΦΙΛΕ!
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΣΥ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ?ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΘΜΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ?
ΤΟ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΤΟ ΚΡΙΝΩ ΘΕΤΙΚΟ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΠΑΡΚΕΣ!ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΙΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ,ΝΑ ΜΑΣ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΒΙΣΣΥΝΟ!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ!ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ?
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ?
ΦΙΛΕ!
ΚΑΛΗ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΟΤΕ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!
ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΔΕΙΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΜΑΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΧΗ ΟΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ!
Η ΑΠΟΧΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΕ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ....ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ ΤΟ 1991-1992 ΟΤΑΝ ΤΟ ΨΗΦΙΖΑΝ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ (ΠΛΗΝ ΚΚΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ) ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ? ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΑΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΕΟΚ (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?)ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ? ΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΜΕΙΣ ΚΟΙΤΑΖΑΜΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ ΦΙΛΟΝΤΑΣ ΚΑΤΟΥΡΗΜΕΝΕΣ ΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΜΕ ΣΕ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ,ΤΡΕΧΟΥΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΥ ΕΝΩΡΙΤΕΡΑ?
ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ?
ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΧΕΦΟΥΣΚΩΣΕΙ ΤΟ "ΚΙΝΙΜΑ ΤΩΝ ΑΚΟΜΑΤΙΣΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΩΝ" ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΠΟΥ Ο ΖΑΠΑΤΕΡΟ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΛΘΕΙ Ο ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ!
ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟ ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΓΙΑΤΡΕΙΑ!
ΟΤΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΤΕ!
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΖΑΚΙΑ,ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ,ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ,ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΣΚΟΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΟΧΑΥΝΟΝΟΥΝ ΜΕ ΕΚΠΟΜΠΕΣ-ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ!
Δ Ε Ν Χ Ρ Ω Σ Τ Α Μ Ε Τ Ι Π Ο Τ Α,Δ Ε Ν Π Λ Η Ρ Ω Ν Ο Υ Μ Ε Τ Ι Π Ο Τ Α!
ΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ "ΟΥΜΠΑΛΑ" ΝΑ ΤΟ ΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ "ΦΙΛΟΥΣ" ΜΑΣ?
ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΩ!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΒΑΘΕΙΑ ΣΚΕΨΗ!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΧΕΝΕΙΑ!

Chris said...

Συμφωνώ απόλυτα στο ότι θέλουμε προτάσεις και όχι αναλύσεις και διαμαρτυρία μόνον (αν και είναι και οι δυο απαραίτητα). Οι προτάσεις αυτές θα βασίζονατι στην πραγματικότητα και στη λογική και όχι απλά στο ότι μας αρέσει ή τον λαϊκισμό.
Για παράδειγμα, πριν καλέσεις τον λαό όπως λές στο δεν χρωστάω δεν πληρώνω πρέπει να του πεις ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Τις ξέρεις? Αυτές ψάχνω και γω αλλά δεν τις λέει κανείς με σαφήνεια.
Θολούρα και βλέπουμε. Τα ούμπαλα δεν τα θες για να το πεις αλλά για την επόμανη μέρα. Και αν έχεις έναν λαό αποφασισμένο να τρώει φασόλια επί πέντε χρόνια τότε θα βρεις και το κουράγια να το πεις. Τον έχεις, όμως?
Όσο για την χρεωκοπία του καπιταλισμού την ακούω χρόνια. την πιστεύω όπτι θα έρθει μια μέρα ως παγκόσμια αλλαγή αλλά προς το παρόν ας έχουμε και κανα σχολείο και κανα νοσοκομείο έστω και καλλικράτειο. Και αν πεθάνω περιμένοντας ακόμα την μεγάλη αλλαγή δεν θέλω να πεθάνω περιμένοντας ασθενοφόρο γιατί έχει απεργία ή γιατί δεν έχεουν να πληρώσουν την βενζίνη