17/06/2011

Μάντιδα δάφνη και παγάν λαλέουσαν

Το να κάνεις προβλέψεις για την κρίση σε καιρούς  και καταστάσεις ευμετάβλητες και πρωτοφανείς όπως  συμβαίνει σήμερα είναι στα όρια της γραφικότητας και του μαντείου.
Και αν εγώ το κάνω ανώνυμα και ως απλός σκεπτόμενος θαυμάζω αυτούς τους επώνυμους οικονομολόγους που τολμούν να κάνουν προβλέψεις είτε είναι στο ΔΝΤ είτε στη συνέλευση της πλατείας Συντάγματος για να διαψευστούν την επόμενη κιόλας μέρα.

Το έχω γράψει και παλιότερα ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( η Γερμανία  κατά κύριο λόγο) θα αναγκαστεί να ρίξει χρήμα στην αγορά για να βοηθήσει τα χρεομένα κράτη  αφού δέσει χειροπόδαρα με μνημόνια "όλους τους μαυριδερούς της περιφέρειας" για να μην της ξανακάνουν τα ίδια .

Δεν μπορώ να το τεκμηριώσω αλλά το οσφρίζομαι.  Τα σημάδια είναι τα εξής. (Κάντε λίγο υπομονή γιατί πάει σε μάκρος αυτό το άρθρο).

Ο Ρουμπίνι στην περίφημη έκθεσή του, που προεξοφλεί τη χρεοκοπία της χώρας μας στο κοντινό μέλλον και πιθανολογεί την διάλυση της ευρωζώνης σε πέντε χρόνια, λέει ότι μια λύση θα ήταν η κατακόρυφη υποτίμηση του ευρώ  σε σχέση, κατά κύριο λόγο, με το δολάριο αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το θέλει η Γερμανία επειδή  ακόμα και με ισχυρό ευρώ παραμένει  πολύ ανταγωνιστική και που δεν θέλει να πληθωριστούν  τα πλεονάσματά της. (Η άλλες δυο λύσεις για μας, κατά τον Ρουμπίνι, είναι η χρεοκοπία ή η εσωτερική υποτίμηση δηλαδή η συνταγή περικοπών αλά μνημόνιο).

Αν όμως το δολάριο πέσει και άλλο τι θα γίνει με τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στις ΗΠΑ ( ένα 30 με 40 τοις εκατό) αλλά και παγκόσμια? Πάει περίπατο η ανταγωνιστικότητα των Γερμανών εκτός αν  κόψουν δραστικά τους μισθούς τους πράγμα που θα σηκώσει επανάσταση στην ίδια τους  την χώρα.

Θα πέσει και άλλο το δολάριο, όμως? Ποιος να ξέρει!   Πάγια όμως ταχτική της  Αμερικής, που έχει τεράστιο δημόσιο έλλειμμα,  είναι να έχει τον όλον τον κόσμο να δουλεύει για κείνη και να τον πληρώνει με πληθωριστικά δολάρια κόβοντας νέο χρήμα. Πέρσι έκοψε 1, 6 τρισεκατομμύρια δολάρια ! Τόσο απλά. Σας χρωστάω? Πάρτε τα. Ούτε  την ελέγχει κανείς και όποιος τριτοκοσμικός τολμήσει να αλλάξει νόμισμα αναφοράς τον τρώει η μαρμάγκα . Αυτός δεν ήταν και ένας από τους λόγους που έοδήγησαν την  Ευρώπη στο ευρώ, θυμάστε? Να περιχαρακώσει την αμερικάνικη αυθαιρεσία. Ο Πούτιν είπε πρόσφατα ότι η Αμερική συμπεριφέρεται ως διεθνής χούλιγκαν γεμίζοντας τις διεθνείς αγορές με πληθωριστικά δολάρια.

Η Ευρώπη , γιατί να μην κάνει το ίδιο? Διότι το ευρώ θέλει να παραμείνει αξιόπιστο ώστε να πετύχει αυτό που λέγαμε πιο πάνω. Αυτό όμως έχει και τα όρια του. Αν ξανακόψει νέο χρήμα ο θείος Σαμ και πάει το ένα ευρώ δυο δολάρια?

Τι είπε ο Ομπάμα στην Μέρκελ στη Ουάσιγκτον την περασμένη βδομάδα και την έκανε να πάρει  στροφή και  να λέει πόσο μας αγαπάει και ότι θα βοηθήσει τον Τζώρτζ Παπ? Γιατί τόσο θετικοί σήμερα Μέρκελ-Σαρκοζί για την Ελλάδα? Γιατί βγαίνει άρον άρον να πει το ΔΝΤ ότι εγκρίνει την πέμπτη δόση? Γιατί αυτή η γριά αλεπού ο Γκρινσπάν αλλά και οι ….κινέζοι αρχίζουν και κραυγάζουν υπέρ της σωτηρίας μας? Λέτε να φοβήθηκαν τις διαδηλώσεις και την αγανάκτηση? (αν και παίξαν και αυτές τον ρόλο τους). Ή τα παραμύθια ότι κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία από τυχόν χρεοκοπία μας?

Βέβαια δεν θα το πουν έτσι νέτα σκέτα "κόβουμε νέο χρήμα" αλλά θα το πουν ευρω-ομόλογο, αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και ότι άλλο. Ούτε θα πουν στους Γερμανούς ότι πληρώνουν τα λάθη της οικονομικής τους πολιτικής στην Ευρώπη και τα αμερικάνικα ελλείμματα. Θα πουν ότι πρέπει  να σώσουμε  τους "βρωμιάρηδες του νότου" που τεμπελιάζουν, και, και, και……. Ο ρατσισμός είναι πιο εύπεπτος από τις οικονομικές αναλύσεις.

Αν θέλετε πες τε τα γραφικά όλα αυτά είτε σενάρια πολιτικο-οικονομικής  φαντασίας αλλά είναι η δικιά μου αχτίδα αισιοδοξίας. Στο κάτω κάτω της γραφής ο καθένας λέει ότι του ρθει, εγώ σας πείραξα?

No comments: