07/06/2010

Πετροτζάνκυ

Μέχρι που θα φτάσει η εξάρτησή μας από το πετρέλαιο? Μετά τον ηλεκτρισμό δεύτερη εξάρτηση για την οποία δεν υπάρχει ούτε καν 18 άνω. Πετροτζάνκις όλοι μας.


Ο πελεκάνος είναι πουλί φετίχ για τη Λουϊζιάνα. Όταν τυλιχτεί στο μαζούτ πeθαίνει από κρυοπληξία . Και αν σωθεί παθαίνει ανεπανόρθωτες βλάβες στους πνεύμονες και το συκώτι αφού καταπίνει το μαζούτ στην προσπάθειά του να καθαρίσει τα φτερά του.

Η καταστροφή στον κόλπο του Μεξικού είναι ανυπολόγιστη. Το πετρέλαιο συνεχίζει να βγαίνει  από την γεώτρηση, και θα συνεχίσει να βγαίνει μέχρι τον Αύγουστο τουλάχιστον, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο άμεσο αλλά και απώτερο μέλλον. Πενήντα μέρες ήδη και η απογραφή της καταστροφής δεν είναι σαφής. Μιλάνε για 100 έως 250 εκατομμύρια λίτρα στη θάλασσα όταν το ατύχημα της Exxon στην Αλάσκα είχε 48 εκατομμύρια λίτρα. Τότε 700000 πουλιά και 5000 θαλάσσια θηλαστικά πέθαναν. Είκοσι χρόνια μετά το ατύχημα της Αλάσκας και τα θηλαστικά δεν έχουν βρει την ισορροπία τους ενώ κάποια είδη ψαριών εξαφανίστηκαν. Τώρα τι? Μια άλλη πληγή είναι τα χημικά που πέσανε για να διαλύσουν τις πετρελαιοκηλίδες και που θα έχουν συνέπειες στα οικοσυστήματα του πυθμένα αφού εκεί θα κατακαθίσουν μαζί με το μαζούτ.

Η BP ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής η απορρύπανση και η προσπάθειες σταματήματος της διαρροής της κόστισαν πάνω από 1,3 δις δολάρια χωρίς να συνυπολογίζει τα 350 εκατομμύρια που θα χρειαστούν για την κατασκευή τεχνητών νησιών στα ανοιχτά της Λουϊζιάνα για να εμποδίσουν το πετρέλαιο να φτάσει τις ακτές. Η μετοχή της έχει κάνει βουτιά ενώ το τελικό κόστος θα είναι πολλαπλάσιο ( στα BιP-BιP μας φυσικά)

No comments: