25/06/2010

Οι μύθοι του Glastonbury για τα παιδιά των πόλεων

Κάθε μεγαλούπολη έχει τη δικιά της μυρωδιά! Άλλη η Αθήνα, άλλη το Παρίσι, άλλη το Μπουένος Άϊρες.

Μυρωδιά βροχής ή μυρωδιά ζέστης με υπόκρουση την κουζίνα και την ρύπανση. Η μυρωδιά της Νέας Υόρκης είναι το καμένο σκόρδο από τα ιταλικά εστιατόρια (και ο ήχος της οι σειρήνες). Το Τόκυο μυρίζει αρωματικά κεράκια και ινδικά τσιγάρα. Οι μητροπόλεις του νότου έχουν την μυρωδιά της άκαυτης βενζίνας από τα κακοσυντηρημένα αυτοκίνητα.

Οι μυρωδιές αλλάζουν με την εποχή. Το Λονδίνο, ας πούμε, τον χειμώνα μυρίζει μούχλα ενώ το καλοκαίρι μπύρα και φις εν τσιπς. Έτσι και τις μέρες αυτές ένα καλοκαιρινό Λονδίνο πνίγεται στις μυρωδιές των ποτών στα μπάρ και της μαριχουάνας στα πάρκα. Ένας λαμπερός ήλιος και οι 28 βαθμοί βγάζουν τους ανθρώπους όχι μόνο από τα σπίτια τους αλλά και από το καβούκι τους. Η Αθήνα, από την άλλη, αυτές τις μέρες μυρίζει μπαρούτι.

Βραδάκι πάνω στην χαλάρωση πέφτει είδηση στο BBC η βόμβα στον Χρυσοχοίδη και οι τσαμπουκάδες στον Πειραιά. Ο Παπανδρέου σε απευθείας συνέντευξη δίνει ρέστα. Είναι αστέρι σε αυτά και εξελίσσεται σε μια διεθνή φωνή με άποψη για την παγκόσμαια διακυβέρνηση. Τον βλέπω για πολύ ψηλά Ευρωπαϊκά ή παγκόσμια οφίτσια.

Λίγο αργότερα, στη αυλή του γειτονικού παμπ με ποτά και τσιγαράκια συζήτηση για το τι και το πως στην Ελλάδα , που θα πάτε και τα ρέστα. Αναμενόμενες οι συγκρούσεις, old time classic ειδικότητα των συνταγών του ΔΝΤ και η έκρηξη της πολιτικής και ποινικής βίας. Όμως έκρηξη στο γραφείο του υπουργού δημόσιας τάξης (ή προστασίας του πολίτη όπως το λένε) μάλλον θυμηδία προκαλεί στους ξένους . Τόσο μπάχαλο πια, μα τόσο μπάχαλο? Τουλάχιστον οι βομβιστές έστειλαν το πακέτο στη σωστή διεύθυνση γιατί στο γενικό οργανωτικό μπάχαλο που επικρατεί (μη νομίζετε ότι αυτοί είναι εξαίρεση) μπορεί να κάνουν και λάθος και να τη στείλουν σε κανα άσχετο .

Το φεστιβάλ μουσικής του Glastonbury στην Αγγλία συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια. Το θυμάστε, όσοι είχατε γεννηθεί φυσικά, όταν άρχισε τη δεκαετία του 70? Τι πρόκληση τότε αλλά και τι ονόματα πέρασαν! Στη μέση του πουθενά με αντίσκηνα και υπνόσακους. Αρχισε την Τετάρτη και τελειώνει την Κυριακή , όπως και το Couleur Cafe στη σοκολατούπολη.

Ανταπόκριση με φωτογραφίες σε επόμενο άρθρο.

Καλό Σαββατοκύριακο με μουσικές και μη , σε σκηνές ή σε κρεβάτια

No comments: