14/06/2010

Νοικοκυραίοι, ραντιέρηδες, καιροσκόποι

Τέρμα η μικρή απόδραση. Τα κεφάλια μέσα πάλι μέχρι την επόμενη φορά, σύντομα ελπίζω. Θέλει ο διαβολος ν'αγιάσει και δεν τον αφήνει το λιβάνι με τα τόσα που συμβαίνουν εκει (αλλά και δω!).

Σήμερα,λοιπόν, σας προτείνω με όλη μου την βεβαιότητα ότι θα σας αρέσει να διαβάσετε μια δημοσίευση του Αρίστου Δοξιάδη, ενός μάνατζερ του ιδιωτικού τομέα, στο τεύχος Ιουνίου της Αθηναικής Επιθεώρησης του Βιβλίου. Δεν έχω δει πιο ολοκληρωμένη περιγραφή της διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και των προβλημάτων που αυτή συνεπάγεται. Από την θολούρα της συζήτησης επιπέδου καφενείου να μια επιστημονική άποψη που αν μη τι άλλο μας βοηθά να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας ώστε να μην καβαλάμε το καλάμι εύκολα.
Δυο αποσπάσματα μόνο δίνω εδώ.
........................
"Αλλά η οικονομία είναι πολύπλοκη, και οι εμπειρίες μας είναι χαοτικές, ποικίλες και αντιφατικές. Είναι εύκολο να καταλήξουμε σε υπερβολές, να μείνουμε σε καταγγελίες και μονόλογους, να χάσουμε τις αιτίες και την προοπτική. Από τη δημώδη εμπειρία πρέπει να ξαναστήσουμε μια λόγια θεωρία για την ελληνική οικονομία, που να εστιάζει στα ουσιώδη, να τα εξηγεί, και να ορίζει επιλογές."

....................

"Η νεοθεσμική θεώρηση επιδιώκει να φωτίσει και να εξηγήσει τις μικρο-οικονομικές συμπεριφορές που διαμόρφωσαν τα μακρο-μεγέθη. Γιατί αφήσαμε την κοινωνική ασφάλιση να χρεοκοπήσει; Γιατί δεν πληρώνουμε φόρους; Γιατί δεν έχουμε εξαγώγιμα βιομηχανικά προϊόντα; Γιατί κάνουν φροντιστήριο οι μαθητές των λυκείων; Σε τι είμαστε διαφορετικοί σε αυτό το επίπεδο από τους Γερμανούς;"

Σας προτρέπω να το διαβάσεται όλο. Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει.Κάντε κλικ εδώ

No comments: