23/06/2010

Η κοινωνία οργανώνεται, επιτέλους!

Από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία της 21/6

Ολο και περισσότερα κινήματα πολιτών -οργανωμένα ή μη- αντιδρούν και «δεν πληρώνουν»... διόδια, εισιτήρια, βενζίνη, ακριβά τσιγάρα, πολυτελή εστιατόρια, περιορίζουν τις εξόδους τους σε νυχτερινά κέντρα και συναυλίες, τα μπάνια σε ιδιωτικές πλαζ με τσουχτερές εισόδους, τις πλούσιες ανθοδέσμες, καταθέτουν τα χρήματα της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αποφύγουν να πληρώσουν την ΕΡΤ, αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες, γεμίζουν το καλάθι στο σουπερμάρκετ και ύστερα το παρατάνε ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο ταμείο... και αυτή είναι μόνον η αρχή.

* Η έρευνα της «Κ.Ε.» αναδεικνύει μια γενικευμένη κοινωνική αντίδραση στη νέα πραγματικότητα, που μπορεί να μην καταγράφεται τόσο στις διαδηλώσεις εναντίον των μέτρων, όμως κυριαρχεί στην καθημερινή ζωή. Ενα «άτυπο» μποϊκοτάζ πολιτών που ξεκίνησε ως η λεγόμενη «αντίσταση της γειτονιάς» και που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να ρίξει τους δείκτες κατακόρυφα.


Η οργάνωση της κοινωνίας από τα κάτω αρχίζει. Έχουμε πιο πολύ δύναμη ως καταναλωτές παρά ως εργαζόμενοι. Δεν το ξεχνάμε.

Θα μου πείτε αν δεν πληρώσει κανείς τι θα γίνει? Στο τέλος δεν θα πληρώνει ούτε το κράτος. Συμφωνώ. Μέσα στο συγκεκριμένο σύστημα τέτοιου είδους δράσεις είναι θνησιγενείς αλλά στην συγκεκριμένη ελληνική συγκυρία είναι ότι πρέπει για να αφυπνιστεί η ελληνική κοινωνία και να λάβουν ένα άλλο μήνυμα στις κάθε είδους πολιτικές, οικονομικές, πνευματικές και άλλες εξουσίες ότι πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν και να ανοίξουν το παιχνίδι.

Και μια ......απαλλοτρίωση σουπερμαρκετ στη Θεσσαλονίκη με κλικ εδώ.

No comments: