16/06/2010

Εφιάλτες ή τρομο-παραμύθια?

Ενώ αρχίζει να χοντραίνει το παιχνίδι με την οικονομία της Ισπανίας και με την Moody's να κάνει την ανεξήγητη (?) υποβάθμιση της Ελλάδας το δημοσίευμα στην χτεσινή Daily Mail(κλικ εδώ) με τις φωτογραφίες του Παπαδόπουλου , του Φράνκο και του Σαλαζάρ προκαλεί ανατριχίλες.

Η κατάσταση, λέει, θυμίζει τη δεκαετία του '30, λίγο μετά το μεγάλο κραχ και την άνοδο απολυταρχικών και μιλιταριστικών καθεστώτων. Ο Μπαρόζο, λέγεται ότι είπε σε συνδικαλιστές ότι αν οι χώρες του νότου δεν πάρουν τα μέτρα να σώσουν την οικονομία τους τότε θα πάψουν να υπάρχουν με την σημερινή τους μορφή (δηλαδή δημοκρατίες). Μπορεί δηλαδή να γίνουν κάτι άλλο. Κάποιοι μιλάνε για λαϊκές εξεγέρσεις ή και επαναστάσεις αλλά και για δικτατορίες ή τέλος πάντων για πολύ αυταρχικά καθεστώτα με τους πόλεμους να είναι επί θύραις.

Δεν είναι εύκολο να πεις που είναι η αλήθεια και που το παραμύθι. Δεν ξέρω αν είμαστε πράγματι μπροστά σε συστημικές ανατροπές είτε προς τα δω είτε προς τα κει ή αν είναι ακόμα μια προσπάθεια εκφοβισμού των λαών για να περάσουν τα οικονομικά μέτρα στα πλαίσια μιας προσχεδιασμένης στρατηγικής.

Αυτού του είδους οι πληροφορίες προκαλούν ένα μπέρδεμα που αδρανοποιεί. Σε μεγαλύτερο βαθμό προκαλούν ακόμα και τρόμο που κάνει το υποκείμενο να μην πιστεύει την πραγματικότητα ή να το σπρώχνει σε αναζήτηση, βασικά ανύπαρκτων, ατομικών λύσεων.
Το να μην είσαι εδώ αλλά "αλλού" (με οποιονδήποτε τρόπο) είναι ψευδαίσθηση βολέματος που όμως έχει γρήγορο και άγαρμπο ξενέρωμα για τον "χρήστη" και αποδιοργανωτικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό και συνοχή σε παρόμοιες ιστορικές συνθήκες. Ας μείνουμε, λοιπόν, όλοι εδώ. Για να μην γίνουν πραγματικότητα οι εφιάλτες αλλά να παραμείνουν παραμύθια. Με κακούς λύκους μεν να καιροφυλακτούν αλλά που στο τέλος όχι μόνο δεν τρώνε τα παιδάκια αλλά στις μεγάλες πείνες γίνονται οι ίδιοι ψητοί με πατάτες στο φούρνο (μπλιαχ)

No comments: