07/05/2010

Ποιος κυβερνά αυτόν τον κόσμο

Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι παγκόσμιο κουμάντο σήμερα κάνουν οι τράπεζες και τα συναφή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα , οίκοι αξιολόγησης και εφημερίδες. Η διαπλοκή τους με το πολιτικό σύστημα είναι δεδομένη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να τις ελέγξει αφού το νομοσχέδιό του κόλλησε στο Κογκρέσο . Η κυρά Μέρκελ κατάλαβε επιτέλους, και το είπε σε συνέντευξη της, ότι οι τράπεζες μας δανείζουν ακριβά τώρα τα λεφτά που τους χαρίσαμε πριν δυο χρόνια για να σωθούν. Οι δωρεές αυτές διόγκωσαν τα κρατικά ελλείμματα που θέλουμε να κλείσουμε.

Δυστυχώς φτιάξαμε ένα τέρας που ελέγχει τον κατασκευαστή του. Ούτε να τολμήσει να πει (όχι να κάνει, να πει μόνο) κάποιος ηγέτης κάτι έξω από την μονεταριστική ορθοδοξία τους και "η αόρατος χειρ της αγοράς" μπορεί να του ρημάξει τη χώρα. Η σπέκουλα δεν λογαριάσει ιερό και όσιο . Λέγεται ότι έχει ειπωθεί από νεαρό γιάπη κάποτε ότι "μπορώ να ξεκινήσω από ένα δολάριο και να καταστρέψω την Ρωσική οικονομία". Ποιος λοιπόν θα ελέγξει την Wall Street τις offshores και λοιπούς φορολογικούς παραδείσους?

Ακόμη χειρότερα ένα τρίτο των χρημάτων που κυκλοφορεί στο σύστημα είναι μαύρο και ψάχνει το ξέπλυμα μέσα από τη σπέκουλα. Ακόμη… χειροτερότερα το όλο σύστημα ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί . Τα ανόητα ελλείμματα μιας άκρως περιθωριακής οικονομίας όπως η ελληνική ταρακουνάνε το ευρώ και τα διεθνή χρηματιστήρια και δημιουργούν φόβους ντόμινο. Ακόμα ….χειροτεροτεροτερα το σύστημα είναι ευάλωτο σε ανθρώπινο λάθος. Χτες ένας υπάλληλος χτύπησε ένα μηδενικό παραπάνω στον ηλεκτρονικό πίνακα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αυτό κατρακύλησε εννέα μονάδες. Κάποια δισεκατομμύρια άλλαξαν χέρια μέχρι να το πάρουν χαμπάρι.

Λύσεις υπάρχουν για να μπει η κοινωνία και η πολιτική πάνω από τις αγορές. Όσες θέλετε..Όχι βέβαια με το να καίνε ανθρώπους ούτε να σπάνε βιτρίνες.
Ηγέτες δεν υπάρχουν. Γιατί όπως έγραψα δεν τολμάνε ούτε να τις σκεφτούν ούτε καν στην τουαλέτα τους.

Κατά τα άλλα, συνεχίζεται και σήμερα η πτώση του ευρώ και των χρηματιστηρίων που αποδίδεται, από όλα τα ΜΜΕ, στην Ελλάδα. Είπαμε, ο ρατσισμός και η δαιμονοποίηση πουλάει πιο πολύ απο την παραδοχή λαθών πολιτικής. Ο ανθελληνισμός παέι να γίνει η οικονομική θεωρία των ηλιθίων.

Ο Cohn-Bendit επανέρχεται σήμερα: Ο Σαρκοζί συνέδεσε την οικονομική στήριξη στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να μην ακυρώσει τις πολεμικές της παραγγελίες. Λες και δεν το ξέραμε.

Το ηφαίστειο ξαναξύπνησε και νέο κύμα στάχτης απειλέι να τυλίξει τις ζωές μας

No comments: