11/05/2010

Λειτουργία ή μπερδέματα?


Η Θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία μπορεί να τελεστεί και πάλι, 557 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, με πρωτοβουλία του οργανισμού «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας», που αριθμεί δεκάδες χιλιάδες μέλη σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

H λειτουργία σχεδιάζεται να γίνει την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της γιορτής Σοφίας, Πίστεως, Αγάπης και Ελπίδας. H Παγκόσμια Ενορία έχει ήδη ενημερώσει, με συστημένη επιστολή της, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή της να παρευρεθεί στην Πόλη τη μέρα αυτή και να λειτουργήσει την Αγία Σοφία. Δεν ξέρω φυσικά αν ο Ερντογάν θα δεχτεί ούτε αν το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών είναι ενήμερο για την πρωτοβουλία. Ευκαιρία να το θέσουν το ζήτημα τώρα που μας έρχεται ο Ερντογάν μήπως? (σιγά μη μασήσει)

Αν γίνει κάτι τέτοιο πολύ θα ήθελα να είμαι παρών αν οργανωνόταν σωστά αλλά με φρενάρουν δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι όπως έχει εξευτελιστεί ο χώρος (η φωτογραφία είναι εύγλωτη) μια χριστιανική λειτουργία μάλλον σαν τουριστική ατραξιόν θα εκληφθεί παρά ως θρησκευτική εκδήλωση. Το δεύτερο είναι ότι στην κίνηση είναι μπλεγμένος και ο Πανμπερδεψουρότατος Θεσσαλονίκης Άνθιμος οπότε δεν θα γούσταρα να μπλεχτώ σε καμιά ιστορία αλυτρωτισμού.

No comments: