13/05/2010
Γονίδια, διατροφή και άγχος
Δεν έχει πολιτικό άρθρο σήμερα. Ούτε χρέη, ούτε απεργίες, ούτε ασφαλιστικό. Έχω ψυχοπλακωθεί και δεν κάνω πλάκα. Διαβάστε λοιπόν αυτό που είναι διαφορετικό.
Στον υγιή τρόπο ζωής, και όχι στα γονίδια, αποδίδουν ισπανοί ερευνητές το μυστικό της μακροβιότητας.
Όι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν την οστική πυκνότητα και ανέλυσαν τα γονίδια ενός άνδρα ηλικίας 113 ετών από τη νήσο Μινόρκα στις Βαλεαρίδες όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς του.
Παρατήρησαν λοιπόν, ότι η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή – με βάση τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το ψάρι - σε συνδυασμό με την τακτική φυσική άσκηση αποτελούσαν τους βασικούς παράγοντες για την άριστη κατάσταση της υγείας των υπερηλίκων της οικογένειας. (Η καθόλου διατροφή , βέβαια, σαν τον Ινδό γιόγκι που λέει ότι έχει να φάει κάτι χρόνια μπορεί να είναι πιο ρεαλιστική σήμερα, να μην ξεχνιόμαστε)
Όπως έμαθαν μάλιστα, ο προηγούμενος μακροβιότερος άνδρας της Γης μέχρι την ηλικία των 102 ετών, έκανε καθημερινά ποδήλατο και ασχολούνταν με τη φροντίδα του οικογενειακού περιβολιού.
Πολύ λογικά μου φαίνονται όλα αυτά. Η ιστορίες με τα γονίδια έχουν παρατραβήξει και ψάχνουν να βρούν γονίδια ακόμα και για τον......βήχα. Θυμήθηκα και ένα ανέκδοτο σχετικό με την αιτιότητα των φαινομένων , κλασσική παγίδα της επιστημονικής σκέψης .
Φανταστείτε έναν εξωγήινο που έρχεται στη γη και καταγράφει τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Δεν έχει ιδέα ούτε πως γίνονται τα ατυχήματα, ούτε τι είναι αστυνομία, ασθενοφόρο και δημοσιότητα.
Στο πρώτο ατύχημα που πάει βλέπει, εκτός από τα τρακαρισμένα οχήματα, περιπολικά, ασθενοφόρα και τηλεοπτικά συνεργεία.
Στο δεύτερο που καταφθάνει αντικρίζει την ίδια εικόνα. Το ίδιο στο επόμενο, το μεθεπόμενο,…….
Γράφει, λοιπόν, στην έκθεσή του. «Μετά από συστηματική παρακολούθηση κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι αιτίες αυτοκινητικών ατυχημάτων στη γη είναι τα περιπολικά, τα ασθενοφόρα και τα τηλεοπτικά συνεργεία διότι παρατηρούνται σε όλα τα ατυχήματα».
Παρατηρούμε, λοιπόν κάποια γονίδια παρόντα σε ασθενείς και αποφαινόμαστε ότι αυτά φταίνε. Χωρίς να ξέρουμε το γιατί και το πως.. Γιατί μεταλλάχθηκαν τα γονίδια στο συγκεκριμένο άτομο ή, τέλος πάντων αν τα κληρονόμησε, στον πατέρα του ή στον παππού του? Γιατί όχι στα υπόλοιπα μέλη του σογιού? Ποιες είναι οι αιτίες μετάλλαξης ? Μήπως δεν είναι τα αίτια αλλά τα αιτιατά?
Τίποτα δεν ξέρουμε απ’όλα αυτά. Ξέρουμε, όμως, ότι οι γονιδιακές θεραπείες είναι ο επόμενος στόχος των ακριβών φαρμάκων.
Όσο για την άσκηση και την διατροφή σίγουρα παίζουν ρόλο, κανείς δεν αντιλέγει. Το άγχος ,όμως, που το βάζεις? Ήξερα μια γιαγιά που έτρωγε κάθε μέρα αυγά με λουκάνικα τηγανισμένα στο ίδιο λάδι!! Μηδέν χοληστερίνη και τριγλικερίδια. Πέθανε 100 χρόνων. Δεν την είχα δει ποτέ αγχωμένη. Πάντα ήρεμη..
Γιατί δεν μας τα λένε όλα, αλλά τα μισά?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment