09/05/2010

Γκαστρωμένοι καιροί

Πολλή δουλειά στο σοκολατοχωριό μας αυτό το Σαβββατοκύριακο. Κόσμος πάει και έρχεται και τα δις ή σχεδόν τρισεκατομμύρια πέφτουν στο τραπέζι. Πολύ κρίσιμα τα πράγματα και μας αφορούν πάααααρα πολύ αλλά, δυστυχώς, δεν ελέγχονται από τους απλούς πολίτες, ούτε την Ελλάδα, ούτε κάποιο κράτος μόνο του και αμφιβάλλω αν μπορεί να τα ελέγξει και η Ευρώπη ολόκληρη πια . Μόνο μια παγκόσμια "κυβέρνηση" μπορεί να ανακόψει ισως την παρούσα παγκόσμια διακυβέρνηση του κεφαλαίου. Ποιος όμως έχει τη θέληση, τα κότσια και καθαρή τη φωλιά του να την κάνει?

Και πολλά και χοντρά και πολύπλοκα τα συμφέροντα. Το κατάλαβε επιτέλους η κυρ Αγγέλα και άφησε (για πόσο άραγε?) την κοντόφθαλμη ευρωεθνιστική πολιτική της κατα μέρος. Την πήραν τηλέφωνο και ο Ομπάμα και ο Σαρκοζί . Οι φόβοι για το πέταγμα της πεταλούδας στη θεωρία του οικονομικού χάους.

Και περιμένουμε τη Δευτέρα το πρωί για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές. Εκεί καταντήσαμε. Να καθορίζουν το μέλλον μιας ηπείρου οι τράπεζες, οι κερδοσκόποι και τα χρηματιστήρια. Το κουτσό και εύθραυστο νεοφιλελεύθερο μοντέλο στην εντατική και άντε να δούμε αν θα την βγάλει. Με τι κόστος άραγε ένας Θεός ξέρει.

Στο Βήμα της Κυριακής διαβάστε το άρθρο του Ψυχάρη για το Σύνταγμα και την νομιμότητα του ΚΚΕ καθώς και το κυρίως θέμα (Κόμματα και θρύψαλα) για την «αναρχία και το χάος που απειλούν την χώρα» και τους «αδίστακτους ταραχοποιούς που φαντασιώνονται ανατροπή του κοινοβουλευτισμού» για «ανατριχίλες» και τα παρόμοια. Δεν εξετάζω το σωστό η λάθος των εκτιμήσεων αλλά εμένα μου προκαλεί άλλου είδους ανακλαστικά και αναμνήσεις ιστορίας το όλο σκηνικό. Ευτυχώς που πέρασε και η 21 Απριλίου. Ο αυταρχισμός θα ρίξει λάδι στη φωτιά και δεν είναι η σωστή απάντηση έστω και αν οι εκτιμήσεις αληθεύουν.

No comments: