14/05/2010

Ο κόσμος σήμερα

Ρεκόρ επισκέψεων χτες στο μπλογκ που ξεπέρασαν τις 300, μια μέρα πριν τις πανελλήνιες στην έκθεση. Το πιο επισκέψιμο άρθρο, η «πράσινη ανάπτυξη» γραμμένο πριν από τρία χρόνια, από τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα στην Έλλάδα . Το θέμα που έπεσε τελικά ήταν η αυτομάθηση για το οποίο, δυστυχώς, δεν έχω γράψει κάτι.

Ο Ερντογαν στην Αθήνα σε μαι επίθεση φιλίας και συνεργασίας που πάντα είναι καλοδεχούμενες μεταξύ των δυο λαών αρκεί να έχουν και πραχτική σημασία και να μειωθούν οι εξοπλισμοί. Κατά τα άλλα όμως, μπόμπες σκάνε δεξιά και αριστερά και σπάνε τα παράθυρα των περιοίκων στον Κορυδαλλό και των γραφείων του δικαστικού μεγάρου στη Θεσσαλονίκη. Είμαι περίεργος να διαβάσω την ανακοίνωση ευθύνης όχι τόσο για τους (γνωστούς) λόγους (ΔΝΤ, μέτρα, κλπ) όσο για την επικοινωνιακή πλευρά του θέματος. Αν πάλι δεν υπάρξει ανακοίνωση τότε αναρωτιέται κανείς που αποσκοπούν τέτοιες κινήσεις πέρα από την διάχυση της ανησυχίας.

Καλές οι κινήσεις της κυβέρνησης, και μπράβο, για φοροφυγάδες και πολιτικά σκάνδαλα αλλά αν δεν δούμε χειροπιαστά (με.... χειροπέδες εννοώ) πράματα δεν ικανοποιούμαστε. Το καζάνι όμως βράζει και η δυναμική της κοινωνικής αναταραχής πάει πια πέρα από τις διαχειριστικές διορθώσεις και ζητά συστημικές αλλαγές και στο οικονομικό και στο κοινωνικό επίπεδο.

Συζήτηση πολλή γίνεται και στον εγχώριο και στον διεθνή τύπο για το αν θα ζητήσουμε αναδιάρθωση του χρέους (πληρώνουμε αργότερα και περισσότερα) ή στάση πληρωμών (δεν πληρώνουμε όλο το ποσό) και τι είναι το καλύτερο. Τα επιχειρήματα λογικά και από τις δυο μεριές μόνο που ξεχνάνε να βάλουν στη ζυγαριά, και οι δυο, τις πολιτικές (εξωτερικές) επιπτώσεις όπως και την διεθνή δυναμική που πάει να αναπτυχθεί!!

Η ανταραχή συνεχίζεται στις διεθνείς αγορές. Τα χρηματιστήρια κατρακυλάνε λόγω των δημόσιων οικονομικών της ευροζώνης. Οι πιέσεις προς το ευρώ συνεχίζονται και το κοινό νόμισμα πέφτει (προς τέρψη των γερμανών βιομηχάνων που βλέπουν τις εξαγωγές τους να φουντώνουν). Έπιθεση των hedge funds στην οικονομία της Αγγλίας και φόβοι υποπληθωρισμού στην Ισπανία. Αγκομαχητά ακούγονται από Ισπανία και Πορτογαλία. Οι τριγμοί στην συνοχή της ευροζώνης συνεχίζονται. Και θα συνεχίζονται αν δεν βάλουν στην άκρη δογματισμούς, εθνικισμούς, πολιτικά (διαπλεκόμενα) συμφέροντα και αμερικανόφερτες συνταγές. Πυκnώνουν διεθνώς οι φωνές ενάντια στον παραλογισμό της δικτατορίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην Ταϋλάνδη αγριεύουν οι σκοτωμοί μεταξύ φατριών και θρησκειών για την εξουσία. Το πολιτικό παζλ της χώρας αυτής ξεπερνάει και το δικό μας.

Για το τέλος αφήνω πάλι τον εφιάλτη της ρύπανσης στον κόλπο του Μεξικού που συνεχίζεται αφού δεν μπορούν να κλείσουν την στρόφιγγα. Το θέμα μένει στα ψιλά στην Ευρώπη(!?)) αλλά χιλιάδες βαρέλια τη μέρα συνεχίζουν να χύνονται στη θάλασσα και παρά την τεράστια επιχείρηση αντιμετώπισης από τους Αμερικανούς η βιβλική καταστροφή συνεχίζεται και ούτε ξέρουν πότε θα σταματήσει. Επιστημονικές πηγές αμφισβητούν το μέγεθος της καταστροφής και ισχυρίζονται ότι είναι πολλαπλάσιο από αυτό που υποστηρίζουν η κυβέρνηση και η BP όπως γράφουν οι New York Times

No comments: