15/05/2010

Kίνα: δολοφονίες σε σχολεία και κοινωνική απόγνωση


Διαβάζω σήμερα ότι στην Κίνα, καταδικάστηκε σε θάνατο ο άνδρας που είχε επιτεθεί με μαχαίρι και είχε τραυματίσει 29 παιδιά και τρεις ενήλικες σε παιδικό σταθμό της επαρχίας Τζιανγκζού. Από τις 23 Μαρτίου πέντε παρόμοιες επιθέσεις έχουν διαπραχθεί σε κινεζικά σχολεία, συγκλονίζοντας την Κίνα. Το δικαστήριο του Ταϊσίνγκ «έκρινε τον Σου Γιουγιουάν ένοχο για πρόθεση ανθρωποκτονίας» έπειτα από ολιγόωρη δίκη.

Ο άνδρας αυτός δεν χρείαζεται απόσπασμα. Γιατρό χρειάζεται! Είτε είναι είτε δεν είναι μέλος κάποιας αίρεσης σίγουρα είναι προϊόν της τρέλας που επικρατεί στην κινεζική κοινωνία των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων εξ αιτίας της κοινωνικής απόγνωσης. Για όσους ξέρουν λίγα πράγματα για το τι συμβαίνει στην Κίνα τα τελευταία χρόνια ίσως να είναι και αναμενόμενες τέτοιες εκρήξεις ατομικής βίας. Και δεν είναι τα σχολεία τα μόνα θύματα. Είναι τα πιο αποκρουστικά.

Μια κοινωνία που μετασχηματίζεται ραγδαία. Βίαιες μετατοπίσεις πληθυσμών, εγκατάλειψη της υπαίθρου , αστικοποίηση και έντονη κοινωνική πόλωση που οι έχοντες και κατέχοντες κλείνονται σε πράσινα «γκέτο» με ψηλούς μαντρότοιχους, πλέγματα, κωδικούς στις πόρτες, και ιδιωτικούς αστυνομικούς. Για τους πολλούς οι τιμές κατοικίας, που βρίσκονται στα ύψη, κάνουν απαγορευτική την απόκτηση τους από τον μέσο εργαζόμενο. Για να πας και να έρθεις από την δουλειά σου χρειάζεσαι ώρες από την πολυκοσμία και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, Ένα μυρμήγκι ανάμεσα στα άλλα εκατομμύρια της μεγαλούπολης σου. Ένα νούμερο.
Αποθέωση της κατανάλωσης, αστυνομικός έλεγχος των γεννήσεων και κοινωνική απομόνωση μερικά ακόμη χαρακτηριστικά.

Ο δράστης ήταν χειρούργος γιατρός επί 18 χρόνια πριν παραιτηθεί από το νοσοκομείο. Κέρδιζε περίπου 220 ευρώ τον μήνα που όχι μόνον δεν του έφταναν να αγοράσει σπίτι αλλά ούτε να νοικιάσει. Στην ηλικία των 40 ετών κοιμότανε στο σαλόνι του διαμερίσματος των γέρων γονιών του.

Γιατί τα γράφω αυτά σήμερα? Έτσι, για να αλλάξω θεματολογία και να σας προβληματίσω για το τι συμβαίνει στην τοοοοσο μακρινή Κίνα ειδικά εκείνους που ξέρω ότι τους ενδιαφέρει το θέμα (αν με διαβάζουν αφού έχουν πάρει τις εξοχές!) αλλά με έχουν ....διαγράψει από τις λίστες τους.

No comments: