28/05/2010

Άλματα ανταγωνιστικότητας, άλματα στο κενό

Διαβάστε τις δυο ειδήσεις που παραθέτω.

Είδηση πρώτη: Η Αpple, χάρη κυρίως στην τεράστια εμπορική επιτυχία του iPod, του iPhone και τώρα του iPad, έκανα οικονομικό άλμα και ξεπέρασε σε χρηματιστηριακή αξία τη μεγάλη ανταγωνίστριά της Microsoft και είναι πλέον η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο.
Συγκεκριμένα η κεφαλαιοποίηση της Apple διαμορφώθηκε στα 222 δισ. δολ. έναντι 219 δισ. δολ. της Microsoft Corp. Στο τελευταίο τρίμηνο, η Microsoft είχε έσοδα 14,5 δισ. δολ. έναντι 13,5 δισ. δολ. της Apple.
Η Apple είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία σε χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού δείκτη Standard & Poor's 500, πίσω από τον ενεργειακό κολοσσό Exxon Mobil

Είδηση δεύτερη: Εγγράφως θα πρέπει να δεσμεύονται οι εργαζόμενοι της εταιρίας Foxconn που κατασκευάζει εξαρτήματα για το iPad και το iPhone ότι δεν θα... αυτοκτονήσουν. Αυτό ανακοίνωσε η ταϊβανέζικη εταιρία που θρηνεί το θάνατο 10 υπαλλήλων της στην Κίνα. Παράλληλα η Foxconn θέλει να δεσμεύσει τους εργαζομένους ότι θα δεχτούν ψυχιατρική θεραπεία, αν η σωματική ή η διανοητική τους υγεία «δεν είναι φυσιολογική».

Για να αποφευχθεί μάλιστα το ενδεχόμενο να πηδήξουν και άλλοι στο κενό, έχουν εγκατασταθεί δίχτυα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια.
Tο κύμα αυτοκτονιών στη συγκεκριμένη εταιρία, αντανακλά τις δυσμενείς συνθήκες εργασίας εκατομμυρίων εργατών στην Κίνα, οι οποίοι υποχρεώνονται σε πολλές ώρες εργασίας και υποβάλλονται σε μεγάλες πιέσεις. Υπάλληλος της εταιρίας, ηλικίας 21 ετών, δήλωσε ότι εργάζεται 12 ώρες, έξι ημέρες την εβδομάδα. Ο μισθός των υπαλλήλων, ανέρχεται σε 2.000 γιουάν-περίπου 300 δολάρια.
Και μη πείτε ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στη μακρινή Κίνα γιατί και στη μεγαλύτερη τηλεφωνική εταιρία της Γαλλίας σαλτάρουν κάθε τόσο. Και όπου να ναι..

Δεν κάνω σχόλια. Απλά παραθέτω λέξεις και φράσεις σκόρπιες. Ανταγωνιστικότητα, Λισαβόνα, μισθοί, ωράριο, μετανάστες, οικογένεια, γεννητικότητα, εκπαίδευση, απομόνωση, κατάθλιψη,δολοφονίες παιδιών, αυτό θέλουμε? δεν ξέρουμε? ……..συνεχίστε μόνοι σας παρακαλώ.

ΥΓ (άσχετο όπως το συνηθίζω τελευταία). Με ρωτάνε τι λένε για μας οι βορειο-ευρωπαίοι. Όι γαλλομαθείς μπορούν να διαβάσουν το άρθρο του Ολλανδου συγγραφέα Leon de Winter μεταφρασμένο στα γαλλικά στη σημερινή Le Monde. Είναι μακρύ αλλά αξίζει να δείτε την εικόνα και αντίληψη που έχουν. Κλικ εδώ

1 comment:

Σίσσυ said...

ΕΜΕΙΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ; NO COMMENTS ΝΙΚΟ ΜΟΥ. ΟΝΤΩΣ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΑ ΛΕΝΕ ΟΛΑ!