21/05/2010

Ζωή από το μηδέν (στο μηδέν)


Αυτό είναι κάτι που γράφεται!
Ζωή στο εργαστήριο, ένα τεχνητό βακτήριο, κατάφεραν να δημιουργήσουν αμερικανοί επιστήμονες. O τελικός στόχος τους είναι να παρασκευάσουν συνθετικά βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους θα παράγουν «έξυπνα» φάρμακα, καύσιμα, ακόμη και θα απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου ή να τρώνε τα σκουπίδια.

Είναι το πρώτο είδος ζωής στον πλανήτη που μπορεί να πολλαπλασιάζεται και το οποίο έχει για γονέα έναν... υπολογιστή. Το έφτιαξαν με το να βάλλουν σε ένα "άδειο" κύτταρο ένα τεχνητά κατασκευασμένο DNA.

Σε λίγα χρόνια θα έχουμε και την δημιουργία ζωής από καθαρά ανόργανα υλικά όπως το οξυγόνο, το άζωτο και ο άνθρακας και αργότερα ίσως την ζωή όχι με βάση τον άνθρακα όπως την ξέρουμε σήμερα αλλά με κάποιο άλλο χημικό στοιχείο.
Όπως προχωρά η επιστήμη σε λίγα χρόνια η κλωνοποίηση και η γενετική τροποποίηση θα θεωρούνται παλαιολιθικές τεχνικές.

Θέμα ηθικής είπατε? Δεν βλέπω το γιατί αφού από ανόργανη ύλη φτιάχνουμε ζωή που σώζει ζωές. Τι θα γίνει όμως αν κάποιες "νέες μορφές ζωής" ξεφύγουν από τα εργαστήρια ή πέσουν στα χέρια τρελών ή τρομοκρατών. Και αν ξεφύγει κάτι μετά δεν συμμαζεύεται. Τι να γίνει λοιπόν, να απαγορευθεί η τεχνολογία? Η ιστορία δείχνει ότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Και στο κάτω κάτω της γραφής δεν υπάρχει κακή και καλή τεχνολογία (όπως δεν υπάρχει κακή και καλή πρόσθεση ή πολλαπλασιασμός). Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να χαρακτηριστεί με κάποιον από τους δυο όρους. Όμως αυτό δνε έιναι θέμα της επιστήμης αλλά της κοινωνίας.

ΥΓ άσχετο και αισιόδοξο: Το Σαββατοκύριακο αυτό συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η ευρωζώνη για τα οικονομικά. Ευχόμαστε να έχουν τα....κότσια να ρίξουν μια σφαλιάρα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αρχή τιθάσευσης του θηρίου πριν μας καταπιεί όλους.

3 comments:

Anonymous said...

Εχει και όνομα, Σύνθια το βγάλανε.
Περαστικά μας!

Chris said...

Ποιο βγάλαν Σύνθια το βακτηρίδιο. Είχα υπόψη καλύτερα ονόματα.
Δεν κατάλαβα γιατί το περαστικά μας?
Εγώ το βλέπω ως ένα βήμα ακόμα κατά του σκοταδισμού, της προκατάληψης, της άγνοιας και της μεταφυσικής θεώρησης της πραγματικότητας.

Anonymous said...

Εγώ όμως φοβάμαι τη χρήση που θα του κάνουν. Πολλές ανακαλύψεις έγιναν για καλό σκοπό και χρησιμοποιήθηκαν για τον όλεθρο!Εκεί κολλάει το περαστικά μας.