05/05/2010

Η Αθήνα και ο κόσμος σήμερα


Όλα τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρονται με πρωτοσέλιδα στην απεργία και στις διαδηλώσεις ( Le Monde, Le Soir, Financial Times,…).
Μιλάνε για 25, 50.000 ή 100000 κόσμο που διαδήλωσε στην Αθήνα και για συγκρούσεις μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και αστυνομίας εξ ου και η φωτογραφία δημοσιευμένη στο site των FT. Οι τρεις νεκροί σοκάρουν. Η απειλή μετάδοσης της οικονομικής κρίσης πολύ έντονη. Τα συνθήματα μεταφρασμένα στα γαλλικά ή αγγλικά δεν έχουν την ίδια δύναμη αλλά η έννοια βγαίνει. Ιστορικές στιγμές γεμάτες όνειρα για αλλάγες αλλά.......

Έχω την εντύπωση ότι προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι τα μέτρα δεν θα περάσουν και ότι είναι ζήτημα χρόνου η χρεοκοπία της χώρας. Οι διεθνείς αγορές παραμένουν ασταθείς ενω η Μέρκελ κατάλαβε επιτέλους ότι αρχίζει να χάνει. Στο λόγο της στη γερμανική Βουλή είπε ότι αν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα κινδυνεύει το ευρώ και ο ρόλος της Γερμανίας στην Ευρώπη.

Πολλά παιχνίδια παίζονται πάνω στο πτώμα τηε ελληνικής οικονομίας που το τραβολογάνε μια από δω και μια απο κει. Πάρα πολλά παιχνίδια για τα οποία θα τα πουμε στο επόμενο.

Κατά τα άλλα στον κόσμο, η ρύπανση παίρνει βιβλική διάσταση στον κόλπο του Μεξικού και το ηφαίστειο στην Ισλανδία ξαναξύπνησε και καθήλωσε τα αεροπλάνα σε Σκωτία και Ιρλανδία.

2 comments:

Anonymous said...

Η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι όταν ζητάει βοήθεια από την Ευρώπη πρέπει να πηγαίνει στις Βρυξέλες και όχι στην Γερμανία και στην Γαλλία, γιατί αποδυναμώνεται η ενότητα της ένωσης. Επίσης πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή έστω μια συγκυβέρνηση ή οποία θα θέσει σε εφαρμογή τα αναγκαία μέτρα, αυτό πρέπει να γίνει «χθες»…αλλιώς θα αναγκαστούν να το κάνουν αργότερα όταν η χώρα θα έχει πάρει και άλλη κατρακύλα ..δυστυχώς υπάρχει το χάος κάτω από το πόδια μας… Ο κάθε ένας με την σειρά του πρέπει να βάλει τα δυνατά του να διατηρήσει την δουλεία του, την επιχείρηση του και να κρατήσει με νύχια και με δόντια τους υπαλλήλους του…σηκώστε τα μανίκια και δουλέψτε…το κράτος δεν μπορεί να δώσει άλλο.
Έλλη

Chris said...

Έλλη μου άσε γιατί και η Ευρώπη το χάλι της έχει. Χρόνια φώναζαν κάποιοι ότι αυτό το μοντέλο έχει κοντα ποδάρια αλλά που....Δημιούργησαν ένα οικοδόμημα με λογική Μακντοναλτς.

Εύχομαι να μην δούμε τα χειρότερα σενάρια και επιστροφή σε αυταρχικά και επιθετικά καθεστώτα που τόσο έχει πληρώσει η γηραιά ήπειρος.

Όσο για το ότι πρέπει όλοι να δουλέψουμε , συμφωνώ, αλλά με τι προοπτική? Να τα ξαναφάνε παλι τα λαμόγια και οι τράπεζες? Δεν θα τιμωρηθεί κανένας για κει που μας κατάντησαν? Δεν θα αλλάξουν επιτέλους οι θεσμοί της κατρακύλας?
Ο κόσμος θα δεχτεί τα μέτρα αν είναι σίγουρος ότι θα πιάσουν τόπο.

Αυτή ήταν και η ουσία της κίνησης ένα χρόνο πριν, γιατί το πράγμα φαινότανε, για την συμμετοχή και διαφάνεια. Τώρα τα πράματα θέλουν πιο ριζικές πρωτοβουλίες και πορεία προς την κοινωνία. Η μόνη που μπορεί να βγαλει τον εαυτό της από το αδιέξοδο. Μια νέα Άνοιξη της Αθήνας